Књиге могу бити опасне. На најбоље би требало ставити упозорење:

“МОЖЕ ПРОМИЈЕНИТИ ВАШ ЖИВОТ!” –

Хелен Ексли

Најчитанији наслови

 

Дража Михаиловић на крсту судбине
Перо Симић

Кад је Фицрој Маклејн, шеф енглеске мисије у Титовом штабу, скренуо пажњу Черчилу да су сви функционери Титовог покрета „отворени и задрти комунисти“ и да ће они у Југославији успоставити совјетски систем, Черчил није издржао:
– Да ли намеравате да живите у Југославији после рата?
– Не, господине.
– Ни ја. А пошто је такав случај – додао је британски премијер – уколико се мање Ви и ја бринемо какву ће владу они успоставити, утолико боље!


Док се историчари још споре о улози и оцени делатности Драгољуба Драже Михаиловића, публициста Перо Симић са ретком акрибијом поузданог истраживача износи најважније и многе досад непознате податке из живота вође четничког покрета за време ИИ светског рата.

Међу парадоксима повести о генералу Михаиловићу, којим се судбина сурово поиграла, најупечатљивије су чињенице које су у овој књизи поткрепљене неумољивим језиком докумената:
• први вођа покрета отпора против фашизма у Европи али и једини вођа антифашиста осуђен за колаборацију са нацистима;
• уцењен од Немаца и одбачен од Савезника;
• узданица југословенске избегличке владе у Лондону, која га се пред крај рата одрекла...

Склон преиспитивању историјских предрасуда, Перо Симић, један од најпризнатијих савремених биографа вође југословенских комуниста Јосипа Броза Тита, осветлио је овом биографијом и трагичан сплет околности и сукобљених интереса који је довео до грађанског сукоба у Југославији.


 

Прва брачна ноћ
Софи Кинсела

Лоти само жели да се уда – наравно, за оног правог. Сигурна је да ће је њен момак запросити.
И тако, кад просидба изостане а она сретне своју прву љубав из ране младости, Лоти се одлучује на драстичан корак. Венчаће се одмах, без веридбе, без гужве и, пре свега, без секса пре него што буду званично венчани. То је савршен план!
С друге стране...
Флис се бори с кошмарним разводом и само жели да њена млађа сестра Лоти нипошто не понови њене грешке. Закључује да по сваку цену мора спречити Лотину удају и зато креће за (не)срећним паром који путује да проведе медени месец на једном грчком острву.
Хоће ли Лоти доживети прву брачну ноћ за памћење... или за заборав?

 

 

Кућа изнад провалије
Марица Поповић

 

Десети јубиларни роман Марице Поповић, промовисан на Београдском сајму књига 2012.

Још једна узбудљива прича из пера Марице Поповић. Својом невероватном приповедачком моћи, уводи нас у свет тајни, дуго и вешто скриваним од других, да би се сачувало породично име, образ и част. Тајнама које се протежу и преносе са генерације на генерацију, од давне прошлости до данашњег дана.

 

Слика Доријана Греја
Оскар Вајлд

 

Лондон, крајем XИX века. У једном уметничком студију, заносни и богати Доријан Греј позира сликару Базилу. Сан о поседовању портрета који ће старити уместо њега и прихватити трагове времена на његовом анђеоском лицу постаће за Доријана парадоксална, застрашујућа стварност. Али неће само белези старости прећи на слику овог лепог младића, већ и срамни пороци његове душе: душе пуне охолости, искварене и декадентне, заробљене у понору изопачености и цинизма, необуздане похлепе и жеље за уживањем сваке врсте. Из унапред изгубљене борбе за вечну младост, Доријан ће изаћи поражен, као роб апсурдне жеље да поистовети уметност са животом.

 

Драгуљ моје круне – Књига из серијала Краљевство Кордине
Нора Робертс

 

Добро дошли у измишљено краљевство, где интрига и краљевских романси има у изобиљу!
Принцеза Камила уморна је од краљевских обавеза. Зато бежи, ослобађа се чувара и креће на пут. Једино жели да се изгуби и побегне од новинара, али уместо тога проналази најневероватнијег човека из снова!
Током неколико драгоцених седмица, њено краљевско височанство Камила од Кордине може да буде обична Камила Макги. Рад у руралном Вермонту за поражавајуће лепог и крајње џангризавог археолога Дилејнија Кејна савршено је прибежиште. Међутим, Камилина нетрпељивост према том човеку убрзо се претвара у фасцинацију, потом у жељу, а одбегла принцеза зна да ће на крају морати да му призна ко је. Да ли ће је Дел видети као жену коју може да воли, или ће је презрети и одбацити?